Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Caluski-z-migdalami

Całuski z migdałami

Jeszcze jedne świąteczne ciasteczka - z kruchego ciasta, z migdałami i imbirem. Doskonałe do kawy lub herbaty - poza tym talerz mieszanych ciasteczek wygląda zawsze bardzo kusząco.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 40 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g mąki (plus ciut więcej do wałkowania)
75 g cukru
100 g zimnego masła
2 jajka
75 g obranych migdałów
75 g kandyzowanego imbiru

Opis przyrządzania:
Mąkę i cukier wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli. Masło kroimy w małe kawałki i wykładamy na mąkę. Dodajemy jedno jajko i siekamy wszystko razem, aż składniki zaczną się łączyć ze sobą. Zagniatamy gładkie ciasto, toczymy z niego kulę i spłaszczamy ręką. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Migdały kroimy w cienkie paski (lub kupujemy już pokrojone). Kandyzowany imbir kroimy w podobne paseczki. Mieszamy z migdałami. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując nieco mąką, na grubość 3 mm. Wycinamy okrągłe ciasteczka (lub tniemy na małe kwadraty) i kładziemy je na blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Drugie jajko dzielimy na białko i żółtko. Białko lekko ubijamy widelcem, tyle tylko, żeby się spieniło (z żółtka ukręcamy kogel-mogel dla własnej przyjemności). Pędzelkiem smarujemy każde ciasteczko białkiem i posypujemy migdałowo-imbirową mieszanką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut (powinny się przyrumienić, ale nie za bardzo). Upieczone ciasteczka zdejmujemy z blachy i studzimy na metalowej kratce. Przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce ciasteczkowej.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024