Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Caprese-na-zimowo-i-bogato

Caprese na zimowo i bogato

Ach, człowiek stęsknił się już za dojrzałymi, pachnącymi pomidorami... W zimie najlepsze (a właściwie jedyne jadalne) są ciemnoczerwone podłużne pomidorki koktajlowe, więc jeśli dostaniemy ataku letniej tęsknoty, może ta sałatka podniesie nas na duchu.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g pomidorków koktajlowych
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki tartego parmezanu
łyżka soku z cytryny
2 duże lub 4 małe kulki mozzarella di bufala
4 łyżki orzeszków piniowych

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni.
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, po czym mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Czosnkową oliwę mieszamy z pomidorkami, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. wykładamy pomidorki pojedynczą warstwą na dużą blachę. Wstawiamy do piekarnika na godzinkę, po czym wyjmujemy i studzimy.
Natkę starannie płuczemy i osuszamy, oskubujemy listki. Wkładamy listki do malaksera lub blendera, dodajemy 4 łyżki oliwy, parmezan i sok z cytryny. Miksujemy na gładki sos, po czym doprawiamy solą i pieprzem.
Mozzarellę osączamy z serwatki i kroimy w kostkę.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na średnim ogniu, cały czas pilnując, na złoty kolor. Studzimy.
Na czterech talerzach układamy pomidorki i kostki mozzarelli, delikatnie mieszamy.
Sałatkę polewamy sosem pietruszkowym i posypujemy orzeszkami piniowymi. Podajemy od razu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024