Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Carpaccio-z-lososia

Carpaccio z łososia

Ostatnio odżywiam się głównie surową rybą: a to sushi, to sashimi, a przede wszystkim carpaccio lub tatar... Takie carpaccio jest pyszne, lekkie i zdrowe, tylko ryba musi być naprawdę bardzo świeża.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże garści rukoli
100 g świeżego parmezanu
400 g bardzo świeżego łososia (filet bez skóry)
150 g szarych krewetek (niekoniecznie)
oliwa z oliwek
ocet balsamico

Opis przyrządzania:
Rukolę myjemy i starannie osączamy w ściereczce. Parmezan tniemy bardzo ostrym nożem (lub obieraczką do warzyw) na cieniutkie płatki. Łososia myjemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Bardzo ostrym nożem kroimy rybę w możliwie cienkie plasterki - bardzo ładnie pewnie nam nie wyjdzie, ale nie ma to dużego znaczenia (patrz zdjęcie - plasterki nie były zbyt zgrabne, a wszystko ładnie wygląda...). Rozkładamy plasterki łososia pojedynczą warstwą na 4 talerzach i lekko solimy. Każdą porcję posypujemy szarymi krewetkami (nie jest to konieczne, ale bardzo smaczne). Na środku kładziemy stosik listków rukoli. Posypujemy płatkami parmezanu, skrapiamy dobrą oliwą i octem balsamico. Oprószamy pieprzem z młynka i podajemy z chlebkiem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024