Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cejlonskie-curry-z-buraczkow

Cejlońskie curry z buraczków

Piękne w kolorze, egzotyczne w smaku curry z przepisu Sophie Griggson. Podajemy razem z innymi curry i miską ryżu.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Sri Lanka (Cejlon)

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) buraczków
cebula
2 ząbki czosnku
2 zielone papryczki chilli
2 łyżki oleju słonecznikowego
1/4 łyżeczki brązowej gorczycy
2 listki laurowe
1/4 łyżeczki mielonego turmeriku
łyżeczka nasion kminu rzymskiego
laska cynamonu
2 pomidory z puszki (posiekane)
1/2 szklanki gęstego niesłodkiego mleka kokosowego
sok z limetki

Opis przyrządzania:
Buraczki szorujemy pod strumieniem zimnej wody, obieramy cienko ze skórki i kroimy w zapałkę (czyli długie cienkie paski).
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczki pozbawiamy ogonków, myjemy i kroimy w plasterki.
W woku rozgrzewamy olej, a kiedy będzie gorący, wrzucamy gorczycę.
Kiedy ziarenka zaczną strzelać i podskakiwać, dokładamy cebulę, czosnek i papryczki chilli.
Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się przezroczysta, po czym dodajemy listki laurowe, turmerik, kmin rzymski i cynamon. Wrzucamy też buraczki i smażymy wszystko, mieszając, jakieś dwie minuty.
Teraz dodajemy posiekane pomidory z puszki, sporą szczyptę soli i skromną szklankę wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy buraczki, aż będą miękkie, ale nie zaczną się rozpadać, czyli powiedzmy kwadrans.
Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku sokiem z limetki, po czym podajemy z ryżem i innymi rodzajami curry.*

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024