Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chinska-wolowina-z-groszkiem-cukrowym

Chińska wołowina z groszkiem cukrowym

Byłam ostatnio w instytucji, którą Anglosasi zwą PYO - Pick Your Own. Wchodzi się do wielkiego ogrodu, zbiera, co tam akurat dojrzało i płaci przy wyjściu. Spędzamy czas na świeżym powietrzu, no i wydajemy mniej pieniędzy na produkty rzeczywiście świeże - przynajmniej na Wyspach. No cóż, w Belgii nie jest to rozrywka tania, to na pewno. Ale cała reszta zabawy pozostaje bez zmian. Wśród warzyw uprawianych w Marie's Garden w Overijse był też groszek cukrowy - doskonały w tej właśnie chińskiej postaci.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g rostbefu
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka startego świeżego imbiru
200 g strączków groszku cukrowego
czerwona papryczka chilli
1 i ½ łyżeczki gładkiej mączki kukurydzianej
½ szklanki zimnego rosołu (np. Azjatycki wywar z kurczaka)
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
łyżka ciemnego sosu sojowego
łyżeczka oleju sezamowego

Opis przyrządzania:
Wołowinę myjemy szybko w zimnej wodzie, osuszamy. Bardzo ostrym nożem kroimy mięso w cienkie plasterki i wkładamy do miski.
Mieszamy razem zwykły sos sojowy i starty imbir, wlewamy do mięsa i starannie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na bok.
Groszek cukrowy starannie płuczemy na sicie i równie starannie osuszamy, przycinamy z obu stron.
Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i ogonek, myjemy i osuszamy. Kroimy papryczkę w długie, cienkie paski.
Mączkę kukurydzianą rozprowadzamy zimnym rosołem, mieszamy, żeby nie było grudek.
Stawiamy wok na naprawdę dużym ogniu, a kiedy zacznie dymić, wlewamy olej z orzeszków ziemnych.
Wrzucamy mięso i groszek cukrowy i smażymy na dużym ogniu, mieszając, przez 2-3 minuty, aż mięso zmieni kolor, a nawet zacznie się lekko rumienić - jeśli nasz wok nie jest zbyt duży, możemy zrobić to w 2 turach...
Wlewamy wywar z mączką, dodajemy ciemny sos sojowy i olej sezamowy. Mieszamy, po czym gotujemy na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i pokryje kawałki mięsa.
Zdejmujemy wok z ognia, przekładamy mięso do miski i posypujemy paskami chilli.
Podajemy natychmiast. Ja najbardziej lubię to danie z ryżem, a moje Dzieci - z makaronem sojowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024