Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chinska-zupa-z-kukurydzy-i-kurczaka

Chińska zupa z kukurydzy i kurczaka

Pożywna zupa, szczególnie lubiana przez dzieci. Jest także ekonomiczna - pozwala nam wykorzystać resztki pieczonego lub gotowanego kurczaka.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
puszka kukurydzy
kostka bulionowa
przyprawa "pięć smaków"
mąka kukurydziana
3 cebulki dymki
100-150 g gotowanego lub pieczonego kurczaka
jajko
olej sezamowy

Opis przyrządzania:
Puszkę kukurydzy odsączamy na sicie, wrzucamy do blendera lub malaksera i miksujemy chwilę, aż część ziaren przybierze postać piure. Resztki pieczonego lub gotowanego kurczaka obieramy z kości i skóry. Mięso drobno kroimy. Dymkę czyścimy, myjemy i drobno siekamy. Zmiksowaną kukurudzę wrzucamy do garnka, wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy rozkruszoną kostkę bulionu z kurczaka. Wsypujemy pół łyżeczki chińskiej przyprawy "pięć smaków", mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy do zagotowania. Łyżkę mąki kukurydzianej mieszamy z łyżką wody na gładką pastę. Dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy, cały czas mieszając, aż zupa zgęstnieje. Wrzucamy pokrojone mięso z kurczaka i 3/4 siekanej dymki. Spore jajko ubijamy widelcem w kubeczku. Kiedy zupa się zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia i wolno, cienkim strumyczkiem wlewamy roztrzepane jajko. Jajko zetnie się w cienkie strzępki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy resztą dymki i polewamy niedużą ilością oleju sezamowego.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024