Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chlodnik-jablkowy-z-curry

Chłodnik jabłkowy z curry

A nuż się trafi ciepły październikowy dzień? Wówczas zupka będzie jak znalazł (oczywiście z malutkimi grzankami). Jeśli jednak prawdziwa jesień pokaże, co potrafi i na ciepłe dni nie da się już liczyć, pamiętajmy o tym przepisie w przyszłe lato.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała cebula
cytryna
6 jabłek średniej wielkości
oliwa z oliwek
2 płaskie łyżeczki proszku curry (o dowolnym stopniu ostrości - w zależności od upodobań)
4 szklanki (1 litr) domowego wywaru z kurczaka
około 1/2 szklanki śmietanki

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Z cytryny wyciskamy sok.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w małe kawałki, polewając sokiem cytrynowym, żeby nie ciemniały.
W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na średnio małym ogniu, mieszając, aż się zeszkli, ale nie zarumieni.
Do cebuli dodajemy curry, smażymy jeszcze ze 2 minutki, po czym wlewamy odtłuszczony wywar i zagotowujemy.
Dodajemy jabłka, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż jabłka będą zupełnie miękkie, czyli jakieś pół godzinki.
Jeśli jabłka się nie rozpadły, zupę miksujemy blenderem, a potem przecieramy przez sitko. Jeśli się rozleciały (to zależy od odmiany jabłek), wystarczy przetrzeć przez sitko.
Zupę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż będzie naprawdę zimna.
Do zupy dolewamy 100 ml śmietanki (do smaku - jedni wolą więcej, inni mniej), mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny.
Każdą porcję zupy polewamy odrobiną śmietanki - dla ozdoby - i podajemy bardzo zimną, z malutkimi grzaneczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024