Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chlodnik-ogorkowy-z-mieta

Chłodnik ogórkowy z miętą

Chłodnik z gotowanych ogórków ze świeżą miętą. Możemy poprzedniego dnia zrobić miętowe kostki lodu - foremki do lodu napełniamy wodą, wkładamy małe listki świeżej mięty, zamrażamy - i wrzucić do każdej miseczki. Będzie smacznie i elegancko.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże sałatkowe ogórki
pęczek świeżej mięty
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwy
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 szklanki wywaru warzywnego (lub odtłuszczonego z kurczaka)
6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (do podania)

Opis przyrządzania:
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Małą łyżeczką usuwamy pestki. Ogórki siekamy w kostkę. 6 łyżek ogórkowych kostek odkładamy do lodówki (posypiemy nimi potem porcje zupy). Z pęczka świeżej mięty obrywamy listki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy resztę ogórkowych kostek i smażymy na średnim ogniu, aż ogórek zacznie mięknąć. Dodajemy czosnek, mieszamy i patelnię przykrywamy. Dusimy ogórki na maleńkim ogniu, aż będą zupełnie miękkie, czyli jakieś 5 minut. Patelnię odkrywamy, zwiększamy ogień i wlewamy wino. Gotujemy chwilę, po czym wlewamy wywar. Zagotowujemy, wrzucamy listki mięty i garnek zdejmujemy z ognia. Zupę studzimy. Chłodną zupę miksujemy w blenderze lub malakserze, aż będzie miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy bardzo zimną, w miseczkach. Każdą porcję posypujemy ogórkiem i kłądziemy łyżke gęstej kwaśnej śmietany.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024