Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chlodnik-szczawiowy

Chłodnik szczawiowy

Doskonały jasnozielony chłodnik, zupełnie bez gotowania. Po prostu wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy. Podajemy z kostkami lodu (zwykłymi lub ogórkowymi: Ogórkowe kostki lodu) i małymi grzankami (Cytrynowo-czosnkowe grzaneczki lub Grzanki z ciabatty).

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 ząbki czosnku
duży ogórek sałatkowy (około pół kilo)
150 g świeżego szczawiu
oliwa z oliwek
3 łyżki białego octu (typu "balsamico" - taki słodko-kwaśny gęsty ocet)
150 g kwaśnej śmietany
sok z cytryny do smaku
lód i grzanki do podania

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i grubo siekamy.
Ogórek myjemy, wycieramy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy łyżeczką pestki, po czym kroimy miąższ w kawałki.
Szczaw przebieramy, obrywamy ogonki, starannie płuczemy i równie starannie osuszamy.
Do blendera wkładamy czosnek, ogórek i szczaw. Dodajemy 2 łyżki oliwy, biały ocet "balsamico" i śmietanę. Miksujemy wszystko razem na gładką masę, a jeśli jest ciut za gęsta, dolewamy troszkę zimnej wody lub zimnego mleka.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Podajemy z kostkami lodu i małymi grzaneczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024