Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Choka-z-pomidorow

Choka z pomidorów

"Choka" to rodzaj sałatki z pieczonych warzyw, popularnej jako danie śniadaniowe w Trynidadzie. Pomidorowa wersja jest szczególnie udana jako smarowidło do grzanek, choć równie dobrze smakuje w roli dodatku do różnych dań z ryżem.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Indie/Trynidad

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
cebula średniej wielkości
2 duże ząbki czosnku
zielona papryczka chilli
oliwa z oliwek
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Pomidory myjemy, układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kwadrans - aż zmiękną. Wyjmujemy, studzimy nieco, po czym zdejmujemy skórkę i usuwamy możliwie jak najwięcej nasion. Pomidory drobno siekamy.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczkę myjemy, odcinamy ogonek, po czym drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy kmin rzymski i smażymy minutę, mieszając.
Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż będą złoto-brązowe.
Dodajemy posiekane pomidory i podgrzewamy na średnim ogniu przez 5 minut, pod przykryciem.
Dodajemy papryczkę i doprawiamy do smaku sola i szczyptą cukru.
Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024