Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chrupiaca-panzanella

Chrupiąca panzanella

Panzanella jest zasadniczo włoską sałatką z rozmoczonego w oliwie i soku z pomidorów chleba. Ma swoich zagorzałych zwolenników, ja jednak wolę, kiedy w sałatce coś przyjemnie chrupie. Zobaczyłam kiedyś w telewizji taką samą sałatkę, ale z pieczonym na chrupko chlebem - i to było to! Tylko jeść trzeba szybko, bo grzanki wchłoną cały sos i będą jednak miękkie...

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mały bochenek ciabatty (z poprzedniego dnia)
oliwa z oliwek
500 g (1/2 kilo) dojrzałych (najlepiej gruntowych) pomidorów
duży pęczek bazylii
3-4 ząbki czosnku
czerwony ocet winny
puszeczka filecików anchois

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Z ciabatty ścinamy skórkę, a sam miękisz rwiemy w rękach na kawałki. Polewamy chleb 3-4 łyżkami oliwy, solimy i - pardon - pieprzymy i mieszamy. Wykładamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż ciabatta przypiecze się na złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.
Pomidory wkładamy na minutę do wrzątku, wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w spore kawałki i wkładamy do miski.
Bazylię myjemy, osuszamy i oskubujemy listki. Połowę listków rwiemy w kawałki i dodajemy do pomidorów, resztę wkładamy do mini malaksera.
Czosnek obieramy i wkładamy do mini malaksera. Dodajemy trochę soli i pieprzu, 2 łyżki octu i miksujemy na możliwie jednolity sos, dolewając w trakcie miksowania 1/2 szklanki oliwy. Wlewamy sos do pomidorów i dobrze mieszamy.
Anchois osączamy z oliwy i dodajemy do pomidorów. Wrzucamy grzanki i wszystko raz jeszcze mieszamy, po czym natychmiast zjadamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024