Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chrupkie-grzaneczki-z-czosnkiem

Chrupkie grzaneczki z czosnkiem

Świetna koktajlowa pogryzka - cieniutkie i chrupkie grzaneczki z miłym posmakiem czosnkowego masła... Łatwo się je robi, można długo przechowywać (byle w szczelnie zamkniętym pudełku), no i każdy je lubi - na każdej mojej imprezie znikają, jak sen jaki złoty!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cienka bagietka (najlepiej czerstwa)
2 duże ząbki czosnku
mały pęczek szczypiorku
125 g miękkiego masła

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Bagietkę kroimy w możliwie najcieńsze i możliwie najrówniejsze kromeczki.
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub też ciężkim nożem rozgniatamy na piure. Szczypiorek myjemy, bardzo starannie osuszamy i drobno siekamy.
Masło wkładamy do miski, chwilę rozcieramy drewnianą łyżką, po czym dodajemy czosnek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i starannie mieszamy.
Masłem czosnkowo-szczypiorkowym smarujemy cienko kromki bagietki i układamy pojedynczą warstwą na przygotowanej blaszce.
Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika na jakieś 7-10 minut, ale pilnujemy! Jeśli grzanki rumienią się nierównomiernie, wyciągamy te, które są ciemnozłote, a resztę pieczemy dalej. Dobrze upieczone grzaneczki powinny być zupełnie suche i przyjemnie rumiane.
Upieczone grzanki studzimy, a kiedy będą zupełnie zimne, wkładamy do szczelnie zamykanego pudełka, w którym możemy przechowywać je nawet kilka tygodni.
Używamy do wszystkiego - jako alternatywę chipsów, jako dodatek do zupy lub chrupiący element w sałatce...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024