Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chutney-z-dyni-i-jablek-z-RPA

Chutney z dyni i jabłek (z RPA)

Świetny, złocisty, słodko-kwaśny chutney z samego południa Afryki! Pasuje znakomicie do mojego ulubionego klopsa z tegoż regionu - bobotie. A zresztą zawsze dobrze mieć w spiżarni parę słoików z chutneyem...

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: RPA

Liczba porcji: kilka słoików

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 garści suszonych moreli
1 kg obranej dyni
4 jabłka
2 cytryny
pomarańcza
200 ml octu z cydru
500 g (1/2 kg) cukru

Opis przyrządzania:
Morele kroimy w paseczki, zalewamy w misce gorącą wodą i odstawiamy na godzinę.
Dynię kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę.
Z wyszorowanych w gorącej wodzie cytryn i pomarańczy wyciskamy sok.
W sporym garnku mieszamy namoczone i osączone morele, dynię, jabłka, sok z cytrusów i ocet. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy cukier i mieszamy.
Gotujemy chutney przez mniej więcej 40 minut do godziny, co jakiś czas mieszając - pod koniec częściej, bo może przywierać do dna. Przy mieszaniu staramy się nie porozgniatać kawałków owoców.
Kiedy chutney zgęstnieje, przekładamy go do wysterylizowanych słoików i zakręcamy. Odwracamy do góry nogami i zostawiamy w spokoju, aż wystygnie.
Słoiki stawiamy normalnie, wycieramy z zacieków wilgotną ściereczką i naklejamy nalepki.
Zanim otworzymy słoiki, dobrze byłoby poczekać kilka tygodni, żeby smak octu złagodniał, a smaki się przegryzły.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024