Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chutney-z-dyni-nr-2

Chutney z dyni nr 2

Smaczny, delikatnie przyprawiony, łagodny chutney z pieczonej dyni. Znakomity prezent pod choinkę (akurat zdąży się "przegryźć").

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4 małe słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dyni bez skóry i nasion
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
cebula
2 duże ząbki czosnku
1/2 szklanki jasnych rodzynek
80 g brązowego cukru
1/2 szklanki (125 ml) białego octu winnego
200 ml soku z pomarańczy
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 gałązki świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dynię kroimy w kostkę i wsypujemy na blachę. Skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 3 kwadranse. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Przekładamy dynię do dużego rondla, dodajemy cebulę, czosnek, rodzynki, cukier, ocet, sok pomarańczowy, kmin rzymski, cynamon i mieloną kolendrę. Dodajemy też 1/2 łyżeczki soli i stawiamy rondel na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zmniejszamy ogień i smażymy chutney przez 20 minut - powinien zgęstnieć. Jeśli nie zgęstniał, zwiększamy ogień (po tych 20 minutach) i smażymy, pilnując, aż nadmiar płynu wyparuje. W międzyczasie myjemy i siekamy kolendrę. Zdejmujemy chutney z ognia, dodajemy kolendrę i mieszamy. Przelewamy chutney do małych, wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy. Kiedy chutney wystygnie, słoiki wycieramy i nalepiamy naklejki. Odstawiamy na miesiąc.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024