Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chutney-z-jablek

Chutney z jabłek

Bardzo udany chutney z miłym posmakiem imbirowo-cytrynowym. Świetny do rozmaitych curry.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 2-3 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg mieszanych jabłek (jakie mamy pod ręką)
ostra czerwona papryczka
kawałek imbiru o długości 3 cm
cytryna
ząbek czosnku
150 g cukru
150 ml octu z cydru
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki ziaren kardamonu
2 goździki
laska cynamonu

Opis przyrządzania:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek w plasterki. Papryczkę pozbawiamy ogonka i nasion, myjemy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie paski. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cukier wsypujemy do garnka i dolewamy ocet. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. W międzyczasie na małej patelence prażymy ziarenka kolendry i kardamonu, aż zaczną podskakiwać i ładnie pachnieć. Dodajemy do syropu, wrzucamy też goździki i cynamon. Dodajemy jabłka, papryczkę, imbir, skórkę z cytryny i czosnek. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i trochę pieprzu prosto z młynka. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez mniej więcej pół godziny - chutney powinien mieć konsystencję dżemu. Wyławiamy goździki (jeśli się uda) i przelewamy chutney do wysterylizowanych słoików. Zakręcamy, odwracamy i zostawiamy do wystygnięcia. Zimne słoiki wycieramy i naklejamy nalepki. Chutney odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024