Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chutney-z-mango-nr-2

Chutney z mango nr 2

Smaczny, słodko-ostry chutney, pasuje nie tylko do curry i innych dań mniej więcej indyjskich, ale także do pasztetów i mięs na zimno. Doskonały do rozmaitych dań z kaczki.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 2-3 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 dojrzałe mango
kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
100 ml octu z cydru
180 g cukru
łyżeczka piure z ostrej papryki (np. harissy lub sambal oelek)
gałka muszkatołowa
4 suszone figi
garść rodzynek
garść obranych migdałów

Opis przyrządzania:
Mango myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Odcinamy miąższ od pestki i kroimy go w kostkę. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce.
Wlewamy ocet do garnka (takiego do smażenia konfitur, czyli o grubym dnie), dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy syrop się zagotuje, dodajemy mango i gotujemy na sporym ogniu przez 5 minut, mieszając. Dodajemy starty imbir, piure z ostrej papryki i trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy i gotujemy na średnio małym ogniu przez kwadrans.
W tym czasie kroimy figi na małe kawałki. Dodajemy je do mango, wraz z rodzynkami i migdałami. Gotujemy kolejny kwadrans, mieszając - jeśli chutney jest zbyt płynny, zwiększamy ogień, ale pilnujemy, żeby się nie przypalił.
Wrzący chutney nalewamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i od razu odwracamy do góry nogami. Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je z lepkich śladów i naklejamy naklejki. Odstawiamy na co najmniej miesiąc.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024