Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chutney-z-zurawin-z-pomaranczami

Chutney z żurawin z pomarańczami

Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 2-3 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g świeżych żurawin
150 g (mniej więcej szklanka) suszonych żurawin
1/2 szklanki (125 ml) soku z pomarańczy
1/2 szklanki (125 ml) octu winnego (białego lub czerwonego)
2/3 szklanki (125 g) cukru
laska cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonych goździków
2 jabłka

Opis przyrządzania:
Żurawiny wsypujemy na duże sito, przebieramy, płucząc. Otrząsamy z nadmiaru wody i wrzucamy do sporego rondla.
Dodajemy suszone żurawiny, sok z pomarańczy, ocet, cukier, cynamon, imbir, ziele angielskie i goździki. Mieszamy.
Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy chutney przez 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a potem kroimy w kostkę.
Dodajemy jabłka do żurawin i gotujemy dalej, powiedzmy kwadrans, aż jabłka się rozgotują, a chutney trochę zgęstnieje.
Przelewamy wrzący chutney do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je z lepkich zacieków i naklejamy nalepki.
Chutney otwieramy dopiero po jakimś miesiącu, kiedy smaki się już przegryzą, a smak octu złagodnieje.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024