Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciastka-z-amaretto

Ciastka z amaretto

Orzechowo-migdałowe ciasteczka z odrobiną amaretto idealnie pasują do popołudniowej filiżanki espresso.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
2 jajka
75 g migdałów i orzechów włoskich
75 g mąki ze spulchniaczem
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
masło do smarowania foremek
12 połówek orzechów włoskich
12 łyżeczek likieru amaretto

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Masło i cukier ubijamy mikserem na bardzo puszysty krem, dodając po trochu rozbełtane jajka. Migdały i orzechy razem drobno siekamy (lub miksujemy w malakserze). Mieszamy z mąką i dodajemy do maślanego kremu. Dolewamy olej z orzechów i mieszamy wszystko razem na gęste ciasto. Foremkę na 12 małych mufinek smarujemy masłem. Rozdzielamy ciasto pomiędzy zagłębienia i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. Ciastka wyjmujemy i w każdy wciskamy połówkę włoskiego orzecha. Odstawiamy do wystygnięcia. Tuż przed podaniem nakłuwamy każde ciastko patyczkiem w kilku miejscach i polewamy łyżeczką amaretto. Jeśli ciastek wyjdzie nam mniej lub więcej, niż 12, to oczywiście odpowiednio modyfikujemy ilość amaretto i orzechów włoskich.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024