Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-czekoladowo-migdalowe

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Ciasto na wielkie okazje. Trzeba się przy nim troszeczkę pomęczyć, ale czasem warto. Zresztą ciasto nie jest skomplikowane, wymaga jedynie poświęcenia mu trochę czasu i uwagi. Jak każdy z nas.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 10-12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
200 g masła
300 g czekolady 70%
6 jajek
200 g cukru
150 g mielonych migdałów
cytryna
masło i mąka do przygotowania formy
na wierzch ciasta:
4 łyżki dżemu morelowego
500 g (pół kilo) marcepanu
200 g czekolady 70%
75 g masła
2 łyżki kremowej śmietanki
cukier puder

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 22-24 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, znów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masło i połamaną w kawałki czekoladę wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na garnku z gorącą wodą (tyle, by miska z czekoladą i masłem nie dotykała jej powierzchni) i stawiamy na malutkim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada i masło roztopią się. Mieszamy, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z cukrem ręcznym mikserem na bardzo gęstą, białą masę. Dodajemy czekoladę z masłem, mieszamy. Wsypujemy mielone migdały, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając odrobinę soku z cytryny. Dużą łyżkę ubitych białek mieszamy z masą czekoladową. Resztę białek wykładamy na wierzch masy i delikatnie, choć stanowczo, mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy mniej więcej godzinę, czyli do chwili, gdy na powierzchni ciasta utworzy się chrupka skorupka, a patyczek wbity w ciasto, wyjdzie z niego suchy. Ciasto studzimy w formie. Kiedy będzie zupełnie zimne, wyjmujemy z tortownicy i kładziemy na metalowej kratce (ruszcie). Jeśli powierzchnia ciasta jest nierówna, szerokim nożem ścinamy sam wierzch. Dżem morelowy rozgrzewamy w rondelku, przecieramy przez sitko i smarujemy pędzelkiem wierzch i boki ciasta. Stół kuchenny posypujemy cukrem pudrem. Marcepan rozwałkowujemy na duży cienki placek. Kładziemy go na ciasto i dociskamy. Nadmiar marcepanu odcinamy u podstawy ciasta ostrym nożem. Powierzchnię marcepanu smarujemy resztką dżemu. Czekoladę, masło i kremową śmietankę topimy na parze (jak czekoladę z masłem do ciasta). Mieszamy na gładką masę. Odstawiamy do przestygnięcia - masa powinna zgęstnieć. Szerokim nożem nakładamy polewę na wierzch i boki ciasta. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, żeby polewa stężała. Gotowe ciasto kroimy na kawałki ostrym, maczanym w gorącej wodzie, nożem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024