Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-orzechowe-ze-sliwkami

Ciasto orzechowe ze śliwkami

Jeszcze nie robiłam tego ciasta, wyznaję, ale brzmi kusząco... Mam ten przepis od stu lat, więc nie pamiętam już, skąd pochodzi. Jeśli ktoś spróbuje, niech da znać, czy dobre (dobre to pewnie jest, ciekawam tylko, czy ta masa na wierzchu zastygnie).

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
masło do smarowania formy
220 g mąki (ciasto) + 3 łyżki (krem)
100 g mielonych włoskich orzechów
100 g cukru (ciasto) + 4 łyżki (krem)
150 g masła
cytryna
6 jajek
750 g (3/4 kg) dowolnych śliwek
3 łyżki tartej bułki
garść siekanych włoskich orzechów

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blaszkę do ciasta smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Zagniatamy kruche ciasto: do miski wsypujemy mąkę, orzechy i cukier, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Skórkę dodajemy do mąki z masłem i siekamy nożem, aż mąka zacznie się łączyć z tłuszczem.
Dodajemy 2 surowe żółtka (białka chowamy w kubeczku do lodówki, przydadzą się kiedy indziej) i szybko zagniatamy zwarte ciasto.
Przygotowaną blaszkę wylepiamy ciastem na palec grubo - czyli gdzieś na grubość 1 cm, myślę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z kwadrans, aż ciasto się lekko zarumieni. Wyjmujemy z pieca i obniżamy temperaturę do 160 stopni.
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, po czym kroimy w paski.
Ciasto posypujemy równomiernie tartą bułką, po czym rozkładamy śliwki i orzechy.
Ukręcamy 4 żółtka z 4 łyżkami cukru na gładki kogel-mogel, dodajemy 3 łyżki mąki i sok z cytryny.
4 białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli) i mieszamy delikatnie z kremem.
Masą polewamy śliwki i wstawiamy placek do piekarnika na jakieś pół godziny do 3 kwadransów - masa powinna zastygnąć i lekko się przyrumienić. Jeśli wierzch rumieni się zbyt szybko, przykrywamy placek kawałkiem papieru do pieczenia.
Podajemy na letnio, na miły jesienny podwieczorek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024