Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-piaskowo-orzechowe

Ciasto piaskowo-orzechowe

Staroświeckie, nieskomplikowane ciasto do kawy lub herbaty. Jeśli nam bardzo zależy, to możemy je polukrować, najlepiej kawowym lukrem.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g masła plus trochę do smarowania formy
200 g cukru
4 jajka
75 g mąki tortowej
75 g mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zmielonych orzechów włoskich

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem. Ręcznym mikserem lub w maszynie kuchennej ucieramy na puch masło z cukrem. Cały czas mieszając, dodajemy jajka po jednym na raz. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Wsypujemy też zmielone orzechy i mieszamy delikatnie metalową łyżką. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do piekarnika. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek wbity w ciasto wyjdzie z niego suchy, bez przylepionych wilgotnych okruchów. Ciasto studzimy lekko w formie, po czym wyjmujemy i studzimy zupełnie. Przechowujemy szczelnie zawinięte w folię aluminiową.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024