Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-pomaranczowo-migdalowe

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Proste ciasto dla wielbicieli słodko-gorzkawego smaku skórki pomarańczowej. Podstawą ciasta są gotowane pomarańcze, dzięki którym ciasto ma wilgotną i zwartą konsystencję. Świetny deser dla poszukujących nowych smaków.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże pomarańcze
200 g cukru
200 g mielonych migdałów bez skórki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
6 całych jajek
sok z połowy cytryny

Opis przyrządzania:
Pomarańcze wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 2 godziny, sprawdzając co jakiś czas, czy woda się nie wygotowała. W razie czego dolewamy wrzątku. Po 2 godzinach garnek zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Zimne pomarańcze kroimy i na pół i usuwamy pestki. Pomarańcze wkładamy do malaksera, dodajemy cukier, migdały, proszek do pieczenia, jajka i sok cytrynowy. Miksujemy wszystko na gładką masę. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Ciasto podajemy na zimno, z dodatkiem sałatki pomarańczowej i gęstego greckiego jogurtu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024