Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-z-dyni-Glorii
Ciasto z dyni Glorii
Bardzo pyszne i bardzo amerykańskie ciasto dyniowe. Doskonałe na każdy jesienno-zimowy podwieczorek. Dlaczego Glorii? Bo przepis dostałam od znajomej Amerykanki - to nie o Glorię z "Madagaskaru" chodzi...
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 3/4 szklanki piure z dyni (patrz przepis podstawowy)
2 szklanki cukru
szklanka oleju słonecznikowego
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
łyżeczka mielonego cynamonu
masło do smarowania tortownic
150 g kremowego serka typu Philadelphia
5 łyżek miękkiego masła
łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie aromatu!)
1 1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki likieru Malibu
garść przyrumienionych wiórków kokosowych do posypania
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Piure z dyni miksujemy z cukrem i olejem na gładką masę. Jajka wybijamy ze skorupek i rozbijamy lekko widelcem. Dodajemy do masy dyniowej i mieszamy. Mieszamy mąkę, sodę, cynamon i pół łyżeczki soli. Przesiewamy do dyniowej mieszaniny i miksujemy na gładką masę. 2 tortownice o średnicy 22 cm smarujemy masłem, wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia i znów smarujemy masłem. Ciasto dzielimy sprawiedliwie między tortownice i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny - dobrze jednak sprawdzić patyczkiem. Upieczone placki studzimy na kratce. Teraz robimy krem: serek, masło i wanilię ubijamy mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo przesiany cukier puder - niekoniecznie całe półtorej szklanki, trzeba poziom słodyczy dostosować do własnych upodobań. Na koniec dolewamy 2-3 łyżki Malibu, ciągle miksując - krem nie powinien być zbyt rzadki, bo spłynie z ciasta. Zimne placki dyniowe przekładamy kremem; resztą smarujemy wierzch. Posypujemy przyrumienionymi wiórkami kokosowymi.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
PieceOfCake © 2008-2024