Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-ziemniaczane-na-pierozki

Ciasto ziemniaczane na pierożki

Uniwersalne i błyskawiczne słone ciasto, mile przyprawione kminkiem - ale oczywiście musu nie ma, jeśli ktoś nie lubi, to nie dosypuje. Pierożki lub paluszki z tego ciasta najlepiej jeść na ciepło.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na duży pieróg lub 24 pierożki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g świeżo ugotowanych ziemniaków
3 jajka
450 g mąki (ewentualnie nieco więcej)
łyżka kminku

Opis przyrządzania:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo (ale naprawdę bardzo) starannie rozgniatamy na idealnie gładkie piure. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka rozbijamy i mieszamy widelcem. dodajemy do piure. Dosypujemy mąkę i łyżeczkę soli i zagniatamy na miękkie, gładkie i elastyczne ciasto - jeśli lepi się do rąk, trzeba dosypać trochę mąki. Na koniec dodajemy kminek (obowiązku nie ma, jeśli ktoś naprawdę nie lubi...) i wgniatamy go w ciasto. Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko i, zgodnie z odpowiednim przepisem, wykrawamy i nadziewamy pierożki. Z tego ciasta możemy także zrobić paluszki do zupy - rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm, kroimy na paski szerokości centymetra, smarujemy żółtkiem i pieczemy na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024