Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cielecina-z-limetkami

Cielęcina z limetkami

Do cielęciny w intensywnym, kwaskowatym sosie doskonale pasują małe kładzione kluseczki lub ryż.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g cielęcej sznyclówki
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
4 łyżki dobrego miodu
4 łyżki octu balsamico
2 gałązki rozmarynu
4 szklanki esencjonalnego wywaru z wołowiny
3 limetki

Opis przyrządzania:
Cielęcinę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w cienki zraziki. Lekko rozbijamy każdy płatek mięsa tłuczkiem. Na dużej patelni rozgrzewamy razem masło i 2 łyżki oliwy i obsmażamy mięso z obu stron, po kilka kawałków na raz. Rumiane sznycelki przekładamy sukcesywnie do ciężkiego garnka. Na patelnię po mięsie wlewamy ocet. Dodajemy miód i mieszamy, zeskrobując z patelni resztki przyrumienionego mięsa. Przelewamy do garnka, dodajemy wywar i rozmaryn, a także trochę soli i pieprzu. Garnek przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Dusimy mięso przez 1/2 godziny (czyli 30 minut). Limetki myjemy i starannie obieramy tak, by nie został ani kawałek białego albedo. Kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do mięsa. Dusimy dalej, już bez pokrywki, przez 15-20 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie, a sos się zredukuje.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024