Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cielecina-z-winogronami

Cielęcina z winogronami

Delikatne, jesienne danie. Do plastrów cielęciny w winogronowo-winnym sosie doskonale pasuje kremowe piure z ziemniaków i kilka listków cykorii.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g sznyclówki cielęcej
mąka
500 g (1/2 kg) winogron rodzynkowych
ząbek czosnku
2 gałązki rozmarynu
60 g masła
100 ml różowego wina
cytryna

Opis przyrządzania:
Mięso czyścimy z resztek tłuszczu, błon i ścięgien, płuczemy szybko w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. Każdy plaster mięsa rozbijamy delikatnie tłuczkiem (najlepiej najpierw przykryć mięso kawałkiem plastikowej folii). Na płaski talerz wsypujemy garść mąki, solimy i mieszamy. Każdy plaster mięsa leciutko obtaczamy w mące, strząsając nadmiar. Winogrona obrywamy z gałązek, płuczemy i otrząsamy z wody. Czosnek obieramy i kroimy w paseczki. Z gałązek rozmarynu obrywamy listki-igiełki i drobno je siekamy. Na patelni roztapiamy połowę masła. Wrzucamy czosnek i rozmaryn, smażymy minutkę, po czym dodajemy winogrona i smażymy dalej przez jakieś 5 minut, delikatnie mieszając. Zdejmujemy owoce z patelni i odstawiamy na bok. Na patelnię wkładamy resztę masła. Kiedy się spieni, wkładamy omączone plastry cielęciny i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Wlewamy wino i wciskamy sok z połowy cytryny. Zwiększamy ogień, a gdy wino częściowo wyparuje i sos zacznie gęstnieć, dokładamy na patelnię winogrona. Wszystko razem dobrze podgrzewamy i ewentualnie dosalamy do smaku. Posypujemy danie pieprzem prosto z młynka i szybciutko podajemy na stół.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024