Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-salata-z-cieciorki-i-fety

Ciepła sałata z cieciorki i fety

Co tu dużo gadać - to jest naprawdę bardzo dobra rzecz.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
czerwona cebula
2 puszki (każda o wadze około 400 g) cieciorki (grochu włoskiego)
200 g sera feta
garść listków świeżej kolendry
6 suszonych pomidorów w oleju (olej zachowujemy)
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w szesnastki. Cieciorkę wylewamy na durszlak, przepłukujemy zimną wodą i starannie osuszamy. Fetę kruszymy na kawałki. Kolendrę siekamy, suszone pomidory takoż. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy czosnek i cebulę i smażymy na średnim ogniu przez jakieś 8 minut, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rumienić. Wyjmujemy cedzakową łyżką i przekładamy do miski Na patelnię wrzucamy cieciorkę i smażymy na dużym ogniu przez 5 minut. Wyjmujemy cedzakową łyżką i dodajemy do cebuli. Do miski dodajemy też fetę, kolendrę, suszone pomidory, 3 łyżki oleju ze słoika z pomidorami i sok z cytryny. Doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Starannie mieszamy i podajemy na ciepło, ze świeżą bagietką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024