Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-salata-z-kurczakiem-w-sosie-cytrynowym

Ciepła sałata z kurczakiem w sosie cytrynowym

Świetne letnie danie obiadowe lub kolacyjne. Ciepłe plastry piersi z kurczaka na kolorowych listkach sałaty, z mocno cytrynowym winegretem. Znakomite z kawałkiem świeżego pieczywa i kieliszkiem różowego wina.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka bez skóry
2 cytryny
czubata łyżka masła
środek sałaty zwykłej (masłowej)
środek sałaty dębowej
garść listków młodego szpinaku
garść rukoli
mały pęczek koperku
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Piersi z kury myjemy, osuszamy i usuwamy resztki tłuszczu i chrząstek. Każdą pierś dzielimy na pół (żeby były 4 pojedyncze piersi). Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy ze wszystkich stron.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i wyciskamy sok.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy mięso i smażymy, obracając, aż zarumieni się ze wszystkich stron. Wlewamy połowę soku z cytryny, patelnię przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu przez 10 minut, raz przewracając.
W tak zwanym międzyczasie płuczemy starannie wszystkie sałaty. Osuszamy i obrywamy ogonki (tam, gdzie trzeba) albo rozdzielamy na listki (tam, gdzie trzeba). Listki mieszamy razem i estetycznie rozkładamy na 4 talerzach.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Ukręcamy sos z reszty soku cytrynowego i 4 łyżek oliwy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, po czym polewamy sosem sałatę.
Mięso zdejmujemy z patelni, kroimy w zgrabne plastry i układamy na sałacie. Polewamy sosem od duszenia i posypujemy koperkiem.
Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020