Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-salatka-z-dyni-i-fasolki

Ciepła sałatka z dyni i fasolki

Solidna obiadowa sałatka z pieczonej dyni z dodatkami. Podajemy ze świeżym chlebem.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pomarańczowa dynia (kabocha lub Hokkaido) o wadze około 1 1/2 kg
200 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
150 g zielonej fasolki szparagowej
2 cytryny
4 łyżki oleju z pestek dyni
100 g sera feta
garść prażonych pestek dyni

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dynię kroimy na pół, usuwamy nasiona i włóknisty środek, po czym kroimy dynię w kawałki równej wielkości. Ostrym nożem odcinamy skórkę. Dynię układamy na blasze, solimy i (pardon) pieprzymy, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. W tym czasie kroimy plasterki boczku na pół (w poprzek), odcinając skórkę. Zdejmujemy z dyni folię. Plasterki boczku kładziemy na kawałkach dyni i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20-30 minut, aż dynia będzie miękka, a boczek przyrumieniony i chrupki. W tak zwanym międzyczasie przycinamy końce fasolki i starannie ją płuczemy. Wrzucamy fasolkę do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy mniej więcej 5 minut, aż fasolka będzie ugotowana, lecz wciąż chrupka. Odcedzamy i starannie osączamy z wody. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Mieszamy razem olej z pestek dyni, sok i skórkę z cytryny. Dodajemy płaską łyżkę cukru, 1/2 łyżeczki soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Ukręcamy na gładki sos. Fetę kroimy w kostkę. Upieczoną dynię wraz z boczkiem układamy na 4 talerzach. Każda porcję posypujemy fasolką, fetą i pestkami dyni. Skrapiamy sosem. Resztę sosu podajemy osobno w dzbanuszku.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024