Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-salatka-z-ziemniakow

Ciepła sałatka z ziemniaków

Ciepła sałatka z boczkiem i musztardowym sosem - sycące zimowe danie.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 cienkie plasterki wędzonego boczku
1 i 1/2 kg zwartych ziemniaków
musztarda z Dijon
1/3 szklanki białego octu winnego
2/3 szklanki oliwy z oliwek
4 cebulki dymki
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Plasterki wędzonego boczku opiekamy na suchej patelni, aż będą rumiane i chrupkie. Kroimy w małe kawałki. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie tak, by były miękkie, ale się nie rozpadły. Odcedzamy i lekko studzimy. Robimy sos: łyżkę musztardy z Dijon ukręcamy z octem winnym i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, dodajemy dymkę pokrojoną w plasterki i garść posiekanej natki pietruszki. Ppolewamy połową sosu, dodajemy połowę boczku i starannie, choć delikatnie, mieszamy. Przekładamy do salaterki, polewamy resztą sosu i posypujemy resztą boczku.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024