Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-salatka-z-ziemniakow-z-mulami-i-kalmarami

Ciepła sałatka z ziemniaków z mulami i kalmarami

Bardzo smaczna zimowa sałata, która starcza za cały posiłek. Mule są akurat w sezonie, kalmary dostępne są przez cały rok - ciut luksusu nigdy nie zawadzi.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
1 kg świeżych muli
250 g oczyszczonych kalmarów
cytryna
oliwa z oliwek
garść listków natki pietruszki

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy płaską łyżkę soli, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na ogniu. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie zaczną się, broń Boże, rozpadać (zależnie od wielkości - 15-25 minut). W tym czasie płuczemy mule w dużej ilości zimnej wody. Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu, wrzucamy mule i wlewamy kilka łyżek wody. Gotujemy pod przykryciem, aż wszystkie mule się otworzą, czyli mniej więcej 5 minut. Co jakiś czas potrząsamy patelnią. Ugotowane mule wyjmujemy łyżką cedzakową - wszystkie, które uparcie pozostały zamknięte, wyrzucamy. Kiedy mule przestygną, wyjmujemy je ze skorupek (zostawiamy kilka w skorupkach do ozdoby). Płyn z gotowania muli cedzimy przez gęste sitko. Kalmary myjemy i kroimy w pierścienie. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach. Wyciskamy sok. Płyn od gotowania muli wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kiedy trochę się zredukuje, wrzucamy kalmary i gotujemy przez 30 sekund (od momentu ponownego zagotowania). Dodajemy mule i podgrzewamy jeszcze przez kolejne pół minuty. Ziemniaki odcedzamy, kroimy w plastry i układamy na talerzach. Odcedzamy mule i kalmary i rozkładamy je sprawiedliwie na ziemniakach. Do płynu od gotowania dodajemy skórkę z cytryny, kilka łyżek oliwy i sok z cytryny - może nie cały od razu, trzeba próbować, czy dobre. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sosu, mieszamy i polewamy porcje sałatki. Podajemy od razu - kieliszek białego wina obowiązkowy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024