Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cieply-sos-pomaranczowy-z-rozmarynem

Ciepły sos pomarańczowy z rozmarynem

Elegancki sos do białego mięsa i szparagów. Możemy w nim także maczać listki świeżych karczochów.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
szalotka
2 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
200 ml wywaru z cielęciny
łyżeczka beurre manie (masło pół na pół z mąką)
2 surowe żółtka
pieprz cayenne
łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Opis przyrządzania:
Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Z rozmarynu obieramy igły i drobno je siekamy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy szalotkę i połowę rozmarynu i podsmażamy na małym ogniu przez 5-7 minut. Dolewamy sok i wywar, zagotowujemy i gotujemy na sporym ogniu przez 5 minut. Przelewamy przez gęste sitko, wlewamy do czystego rondelka i zagotowujemy. Dodajemy beurre manie, starannie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, żeby sos trochę zgęstniał. Zdejmujemy z ognia. Żółtka ubijamy trzepaczką, dodając odrobinę sosu, po czym wlewamy do rondelka. Starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i cayenne. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i resztę rozmarynu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024