Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Clafoutis-z-renet

Clafoutis z renet

Kanoniczne clafoutis robi się z czarnymi czereśniami (z pestką), ale z innymi owocami też jest dobre. U nas zawsze jabłek jest dużo, więc każdy dobry pomysł się liczy.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg złotych renet
łyżka masła
150 g cukru
300 ml pełnego mleka
50 g gładkiej mąki kukurydzianej (ryżowej)
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki kremowej śmietanki
masło do smarowania formy
cukier puder do posypania

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w grubą kostkę. Na dużej patelni roztapiamy masło i wrzucamy jabłka. Posypujemy 2 łyżkami cukru i smażymy na średnim ogniu, delikatnie mieszając, aż jabłka lekko się skarmelizują. Mleko podgrzewamy w rondelku. Mąkę rozprowadzamy 2 łyżkami zimnej wody. Dodajemy resztę cukru, jajka i żółtka i starannie mieszamy. Powoli dolewamy gorące mleko, cały czas mieszając, potem dodajemy śmietankę. Żaroodporną formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Układamy w formie skarmelizowane jabłka i zalewamy je ciastem. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny czyli 30 minut. Clafoutis podajemy na ciepło-letnio, posypane cukrem pudrem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024