Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Confit-z-kaczki

Confit z kaczki

Jedna z najstarszych - i najsmaczniejszych - metod konserwowania mięsa. Szczegółowe przepisy w WGK "O kaczce w zastosowaniu nietypowym".

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Francja Południowo-Zachodnia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 liście laurowe
2 łyżeczki suszonego tymianku
5 łyżek morskiej soli
4 kacze udka
ząbek czosnku
500 g (1/2 kg) gęsiego lub wieprzowego smalcu (ewentualnie trochę więcej).

Opis przyrządzania:
Liście laurowe i suszony tymianek mielimy na proszek w młynku do kawy. MIeszamy dokładnie z solą i dzielimy tę mieszankę na pół. Jedną połowę wysypujemy na szklany półmisek. Kacze udka nacieramy posiekanym ząbkiem czosnku i układamy skórą do dołu na półmisku z solą. Posypujemy drugą częścią mieszanki. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin, po czym udka odwracamy i znów zostawiamy w lodówce na kolejne 12 godzin. Po tym czasie sól powinna się rozpuścić. Teraz nagrzewamy piekarnik do 150°C. Udka płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. W garnku, który można wstawić do piekarnika (typu Le Creuset) roztapiamy gęsi lub wieprzowy tłuszcz. Do gorącego tłuszczu wkładamy kacze nogi – tłuszcz musi sięgać ponad nie, więc ewentualnie dokładamy go jeszcze trochę. Gdy mięso się już zagrzeje, garnek przykrywamy i wstawiamy do pieca na półtorej godziny. Sprawdzamy, czy udka są już miękkie, wbijając patyczek w najgrubszą część kaczej nogi. Jeśli wejdzie gładko, to confit jest gotowy, jeśli nie to zostawiamy w piecu aż do skutku. Miękkie mięso wyjmujemy i układamy w kamionce lub plastikowym pojemniku. Zalewamy przecedzonym przez sitko tłuszczem, starając się nie wlać mięsnego sosu z dna garnka. Zostawiamy do wystygnięcia, po czym odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 3 tygodnie.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024