Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Crostini-z-gruszkami

Crostini z gruszkami

Zestaw gruszki-niebieski ser jest zawsze trafiony, szczególnie jesienią, gdy gruszki są w najwyższej formie.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja-Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 małe gruszeczki
czubata łyżka masła
2 łyżki cukru
50 ml brandy
8 kromek cienkiej bagietki
200 g niebieskiego sera Bleu d'Auvergne

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Gruszeczki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Owoce kroimy pionowo na pół, przecinając przez ogonek. Łyżeczką do wycinania kulek z melonów wycinamy gniazda nasienne. Na sporej patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy połówki gruszek, przecięciem do dołu i smażymy przez 2 minuty. Posypujemy cukrem i smażymy dalej, co jakiś czas obracając, aż cukier zacznie się karmelizować. Wlewamy brandy i gotujemy, aż połączy się z masłem i cukrem w apetyczny sosik. Kromki bagietki opiekamy w tosterze (lub pod włączonym już opiekaczem) na złoty kolor. Ser dzielimy na 8 kawałków i rozkładamy na grzankach. Na serze kładziemy połówki gruszek. Grzanki układamy na blaszce i wsuwamy na kilka minut pod opiekacz. Kiedy ser się roztopi, crostini są gotowe. Posypujemy pieprzem prosto z młynka i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024