Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Crostini-z-kremem-parmezanowym

Crostini z kremem parmezanowym

Niby-włoska wersja walijskich grzanek z serem. Świetne do wina!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
bochenek ciabatty
2 jajka
150 ml mleka
400 g świeżo startego parmezanu
gałka muszkatołowa
łyżka masła
parę łyżek wytrawnego wina (kolor obojętny)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Ciabattę kroimy w kromki. Mieszamy razem jajka, mleko i parmezan, aż powstanie gładka pasta. Doprawiamy do smaku pieprzem i startą gałką muszkatołową. Smarujemy pastą kromki ciabatty. Na dużej patelni roztapiamy połowę masła. Wkładamy połowę kromek i smażymy na średnim ogniu, aż zrumienią się od spodu. Przekładamy na blaszkę, wkładamy na patelnię resztę masła i rumienimy resztę kromek. Przekładamy na blaszkę. Skrapiamy grzanki winem i wstawiamy pod opiekacz, żeby ser się stopił i zaczął rumienić. Podajemy prosto z piekarnika.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024