Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Curry-z-kalafiora

Curry z kalafiora

Świetne wegetariańskie curry z typowym w tym kontekście połączeniem kalafiora i ziemniaków. Znakomite z ryżem basmati.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kalafior
2 średniej wielkości ziemniaki o zwartym miąższu
2 cebule
kawałek świeżego imbiru o długości 1 cm
200 g listków szpinaku
olej z orzeszków ziemnych
2 łyżki ulubionej pasty curry (mniej lub bardziej ostrej)
400 ml mleka kokosowego
puszka siekanych pomidorów w sosie własnym
cytryna

Opis przyrządzania:
Kalafior dzielimy na różyczki i starannie płuczemy na sicie.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki podobnej wielkości, co różyczki kalafiora.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub też drobniutko siekamy.
Szpinak płuczemy i starannie osączamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy, aż zmięknie - jakieś 5 minut. Dodajemy imbir i pastę curry i smażymy jeszcze 2-3 minuty, mieszając.
Dolewamy kokosowe mleko, dodajemy pomidory, kalafior i ziemniaki i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy warzywa przez 20 minut do pół godziny - ziemniaki muszą być ugotowane.
Z cytryny wyciskamy sok.
Kiedy curry jest już gotowe, wrzucamy szpinak i wlewamy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy i zostawiamy na kilka minut w spokoju.
Podajemy z ryżem basmati.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024