Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Curry-z-krewetek

Curry z krewetek

Bezpretensjonalna i błyskawiczna wersja krewetkowego curry. Podajemy z ryżem.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg surowych krewetek "tygrysich"
cebula
4 ząbki czosnku
200 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
2 łyżki dobrego proszku curry
szklanka (250 ml) gęstej kremowej śmietanki
ugotowany ryż do podania
ćwiartki limetek do podania

Opis przyrządzania:
Krewetki rozmrażamy, jeśli były mrożone. Obieramy ze skorupek. Ostrym nożykiem przecinamy grzbiet każdej krewetki i usuwamy czarną żyłkę. Krewetki starannie płuczemy na sicie. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Wok stawiamy na dużym ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wlewamy olej i zaraz potem wrzucamy cebulę. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy czosnek i krewetki. Smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidorki i curry. Smażymy, mieszając, przez 2 minuty. Wlewamy śmietankę i gotujemy kolejne 2 minuty, tak, by śmietanka połączyła się z resztą składników, ale nie zagotowała się. Solimy do smaku. Podajemy prosto z woka, z ryżem i ćwiartkami limetek.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024