Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cykoria-z-szynka-i-sosem-serowym

Cykoria z szynką i sosem serowym

Belgowie potrafią z cykorią zrobić nawet pizzę... Ten przepis nie idzie tak daleko, a duszona cykoria w skorupce z rumianej szynki, podlana "mocnym" sosem serowym, jest naprawdę bardzo pyszna. Jedno z moich ulubionych dań.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 równych kolb cykorii
100 g masła
80 g mąki
2 szklanki (pół litra) mleka
100 g tartego gruyera
100 g niebieskiego sera
gałka muszkatołowa
8 plasterków surowej wędzonej szynki

Opis przyrządzania:
Cykorię obieramy z przywiędłych liści, przycinamy podstawy, płuczemy i osuszamy. Kładziemy cykorię w koszyku do gotowania na parze i stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Gotujemy na parze, aż cykoria będzie miękka - czyli jakiś kwadrans, może 20 minut. Sprawdzamy widelcem, a kiedy cykoria będzie gotowa, zdejmujemy ją z garnka i studzimy.
W tak zwanym międzyczasie robimy sos serowy: rozpuszczamy prawie całe masło (zostawiamy łyżkę) w rondelku. Kiedy będzie gorące, wsypujemy mąkę i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Prażymy na małym ogniu przez 2 minuty, po czym zaczynamy po trochu dolewać mleko, za każdym razem dobrze mieszając. Kiedy zużyjemy całe mleko, gotujemy jeszcze sos przez kilka minut.
Do gorącego sosu wsypujemy starty gruyere i połowę niebieskiego sera, pokruszonego widelcem. Mieszamy, żeby ser się rozpuścił i doprawiamy sos do smaku solą (pewnie niedużo, bo niebieski ser jest zazwyczaj słony), pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Każdą kolbę cykorii zawijamy w plasterek szynki - Belgowie mają swoją doskonałą szynkę ardeńską, ale każda dobra surowa szynka się nada. Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę masła, wkładamy cykorię i osmażamy na rumiano ze wszystkich stron.
Na ogrzane talerze wlewamy trochę sosu, na sosie kładziemy po 2 kolby cykorii i posypujemy każdą porcję resztą pokruszonego niebieskiego sera.
Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024