Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cynamonowe-gwiazdki

Cynamonowe gwiazdki

Makaronikowe ciasteczka migdałowo-cynamonowe, pokryte warstewką przypieczonej bezy. Jeszcze nie robiłam, ale wyglądają bardzo zachęcająco (zwłaszcza, że przy przedświątecznym pieczeniu zawsze zostają jakieś białka).

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji:

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g migdałów
3 surowe białka
250 g cukru pudru plus trochę do wałkowania
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżeczka brązowego rumu
torebka cukru waniliowego

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni (to nie pomyłka - ciasteczka mają się bardziej suszyć, niż piec). Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Migdały mielimy w skórkach na drobniutki proszek. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Cukier puder przesiewamy i po trochu dodajemy do białek, cały czas ubijając. Odkładamy na bok pół szklanki białek z cukrem. Do reszty białek dodajemy migdały, cynamon, rum i cukier waniliowy. Mieszamy, aż powstanie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując cukrem pudrem, na grubość pół centymetra. Wycinamy gwiazdeczki i przekładamy je na blachę. Każde ciasteczko smarujemy odłożonymi białkami z cukrem, po czym wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Ciasteczka powinny obeschnąć, a białka na wierzchu zapiec się w bezę. Przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce ciasteczkowej.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024