Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czarny-mus-czekoladowy

Czarny mus czekoladowy

Absolutny klasyk - mus czekoladowy według wszelkich francuskich zasad. Jeśli ktoś woli czekoladę mleczną, niech kliknie gdzie indziej (mus z mlecznej czekolady z Cointreau, na przykład).

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g gorzkiej czekolady
100 ml mocnej czarnej kawy z ekspresu
7 jajek
gorzkie i dobre kakao do posypania

Opis przyrządzania:
Do małego rondelka wlewamy kawę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do kawy. Podgrzewamy na maleńkim ogniu, aż czekolada zmięknie na tyle, że da się rozmieszać w kawie na gładką masę. Oddzielamy białka od żółtek. Kiedy czekolada się już rozpuści, zdejmujemy rondelek z ognia. Studzimy chwilę (żeby nie była wściekle gorąca). Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli. Do masy czekoladowo-żółtkowej dodajemy 1/3 ubitych białek i dokładnie mieszamy. Resztę białek kładziemy na masie czekoladowej i tym razem mieszamy bardzo delikatnie, choć stanowczo, metalową dużą łyżką, krojąc przez środek i podbierając od spodu, aż wszystkie białka dokładnie wmieszają się w masę. Dobrze wymieszany mus przekładamy do miseczek i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Mus podajemy zimny, posypany gorzkim kakao.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024