Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czekoladki-z-bakaliami

Czekoladki z bakaliami

Te bardzo popularne we Francji i Belgii czekoladki są niezwykle proste w wykonaniu. Za to zawsze robią wielkie wrażenie na - że się tak wyrażę - konsumentach.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 30-40 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) dobrej gorzkiej czekolady
150 g różnych bakalii (siekanych orzechów i migdałów
rodzynek
suszonych owoców)

Opis przyrządzania:
2 blachy do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenie i wstawiamy do zamrażalnika lub przynajmniej do lodówki. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do żaroodpornej miseczki. Miseczkę stawiamy na rondelku z wrzącą wodą tak, by spód miseczki nie dotykał powierzchni wody. Całość stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż czekolada się rozpuści - co jakiś czas mieszamy. Kiedy tylko czekolada będzie płynna, zdejmujemy rondelek z ognia. Na przygotowane blachy nalewamy porcje płynnej czekolady - około 1/2 łyżki stołowej na każdą czekoladkę. Zostawiamy kilka centymetrów wolnej przestrzeni między czekoladkami, gdyż jeszcze się trochę rozleją. Posypujemy bakaliami - orzechami, migdałami, pistacjami, rodzynkami, suszonymi żurawinami i tym, czym nam serce dyktuje. Czekoladki wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika lub na nieco dłużej do lodówki. Kiedy zupełnie zastygną i czekolada będzie twarda, czekoladki są gotowe. Przechowujemy je w pudełku, w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce, gdyż czekolada zbieleje).

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024