Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czekoladowy-kremik-z-imbirem

Czekoladowy kremik z imbirem

Delikatny i nie bardzo słodki krem czekoladowo-serowy z kandyzowanym imbirem. Podajemy z kruchymi ciasteczkami.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g dobrej czekolady deserowej
250 g serka mascarpone
250 g serka homogenizowanego
100 g imbiru w cukrze

Opis przyrządzania:
Połamaną w kawałki czekoladę wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na garnku z gorącą wodą (wlewamy tyle wody, by miska z czekoladą nie dotykała jej powierzchni) i stawiamy na malutkim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada roztopi się. Lekko studzimy. Z obu serków odlewamy ewentualną serwatkę (zbiera się czasem na powierzchni lub pod spodem serka). Przekładamy serki do miski i starannie mieszamy. Wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy, aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. 3/4 imbiru drobno siekamy (reszta będzie do dekoracji) i dodajemy do kremu. Mieszamy i przekładamy do 6 szklanych miseczek lub kieliszków. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Tuż przed podaniem ozdabiamy plasterkami pozostałego imbiru.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024