Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czerwona-kapusta-z-gruszkami

Czerwona kapusta z gruszkami

Oryginalna kapustka, znakomita do ciemnego mięsa (kaczka, sarnina, udziec jagnięcy...).

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 główki czerwonej kapusty
2 szalotki
2 czubate łyżki masła
2 łyżki płynnego miodu
50 ml czerwonego octu winnego
3 twarde gruszki
garść wyłuskanych orzechów włoskich

Opis przyrządzania:
Z liści kapusty wycinamy grube nerwy, wycinamy też głąb. Kapustę cienko szatkujemy i starannie płuczemy na dużym sicie, osączamy. Szalotki obieramy i drobno siekamy. W dużym rondlu roztapiamy połowę masła (łyżkę). Wrzucamy szalotki i smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kapustę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy łyżkę miodu, ocet winny, sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, co jakiś czas mieszając. W tak zwanym międzyczasie myjemy gruszki, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy resztę masła. Wrzucamy kostki gruszek i smażymy na sporym ogniu, aż zaczną się rumienić. Dodajemy orzechy i smażymy dalej przez kilka minut. Dodajemy miód, mieszamy i czekamy, aż zacznie się karmelizować. Mieszamy kapustę z gruszkami (i orzechami), doprawiamy do smaku i podajemy na gorąco.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024