Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czerwone-pesto

Czerwone pesto

Druga - po klasycznej zielonej - najpopularniejsza wersja pesto: bez bazylii, za to z suszonymi pomidorami.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
16 suszonych pomidorów w oleju
4 ząbki czosnku
4 łyżki orzeszków piniowych
100 g świeżo startego parmezanu
150 ml oliwy z oliwek

Opis przyrządzania:
Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Do malaksera wrzucamy pomidory, czosnek, orzeszki piniowe, parmezan i 5 łyżek oliwy. Przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do wysterylizowanego słoika, dobrze ugniatamy i zalewamy resztą oliwy. Trzymamy w lodówce, pilnując, by powierzchnia pesto zawsze była pokryta oliwą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024