Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czosnkowe-szaszlyki-z-krolika

Czosnkowe szaszłyki z królika

Niemal greckie szaszłyki z chudego króliczego mięsa. Podajemy z pitą lub pilawem z ryżu i masą surowych warzyw. W wersji mini takie szaszłyczki są dobrym daniem na przyjęciach stojących.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
800 g mięsa króliczego bez kości
4 ząbki czosnku
łyżka ziaren jałowca
pęczek świeżego tymianku
2 cytryny
1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek
ćwiartki cytryny do podania

Opis przyrządzania:
Mięso obieramy z różnych błon i chrząstek. Kroimy w kawałki na jeden kęs.
Czosnek obieramy i siekamy na piure z łyżeczką soli (można przecisnąć ostatecznie przez praskę).
Jałowiec rozgniatamy w moździerzu.
Tymianek płuczemy, osuszamy i oskubujemy listki.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z jednej ścieramy na drobnej tarce skórkę, z obu wyciskamy sok. ,br> Mieszamy razem czosnek, jałowiec, listki tymianku, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy z mięsem. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Nagrzewamy grill w piekarniku.
Kawałki królika nawlekamy na 8 patyczków do szaszłyków. Wstawiamy pod grill i pieczemy 10-15 minut, często obracając. Mięso powinno lekko się przyrumienić (nie za bardzo, bo będzie twarde i łykowate).
Szaszłyki podajemy z ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024