Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Deser-gruszkowy-z-mascarpone

Deser gruszkowy z mascarpone

Wyjątkowo prosty i błyskawiczny deserek z gruszkami z syropu. Podajemy bardzo zimny, więc jeśli chcemy zrobić go w ostatniej chwili, to i gruszki i serek powinny być prosto z lodówki.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kawałki imbiru w syropie
3 łyżki marmolady pomarańczowej
2 łyżki brandy
6 połówek gruszek z syropu
300 g mascarpone
4 łyżki prażonych płatków migdałowych

Opis przyrządzania:
Imbir drobno siekamy.
W rondelku postawionym na małym ogniu roztapiamy marmoladę, dodajemy imbir i brandy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gruszki osączamy z syropu i kroimy w kostkę.
Połowę gruszkowych kostek mieszamy z połową mascarpone i rozdzielamy między 4 pucharki.
Gruszki polewamy niedużą ilością marmolady. Na marmoladzie kładziemy resztę gruszkowych kostek, zaś na nich resztę mascarpone.
Mascarpone polewamy resztą marmolady, zaś tuż przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024