Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Deser-z-mango

Deser z mango

Plastry mango w cytrynowo-muszkatołowym syropie... Doskonałe do lodów.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 dojrzałe mango
cytryna
50 g cukru
25 g cukru żelującego
gałka muszkatołowa
100 g jasnych rodzynek

Opis przyrządzania:
Mango obieramy ze skórki, odcinamy miąższ od pestki i kroimy go w cienkie plasterki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy w ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę w cienkie plasterki. Do sporego rondla wsypujemy oba rodzaje cukru, dodajemy ćwierć łyżeczki startej gałki i łyżkę wody. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Dodajemy mango, cytrynę i rodzynki. Gotujemy mniej więcej kwadrans, aż mango będzie miękkie, a syrop zgęstnieje. Odstawiamy, żeby owoce przestygły. Podajemy na ciepło, z kulką lodów waniliowych lub na smażonych grzankach.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024