Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Domowy-keczup

Domowy keczup

Szybki keczup ze świeżych pomidorów. Doskonały do hamburgerow z grilla, frytek lub parówek w cieście.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: słoik

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula
3 duże dojrzałe pomidory
olej słonecznikowy
2 łyżki czerwonego octu winnego
brązowy cukier
Tabasco
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
mączka kukurydziana

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory poziomo na pół i małą łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ siekamy. Łyżkę oleju rozgrzewamy w rondlu, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu przez 8-10 minut, aż będzie bardzo miękka. Dodajemy pomidory, ocet, 1/2 łyżki cukru, łyżeczkę Tabasco i kardamon. Na małym ogniu gotujemy keczup przez pół godziny, czyli 30 minut. Miksujemy w blenderze lub malakserze i doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i Tabasco. Wlewamy z powrotem do rondelka. Łyżeczkę mączki kukurydzianej rozrabiamy w łyżce wody i wlewamy do keczupu. Gotujemy chwilę, by sos zgęstniał, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Podajemy na zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024