Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Domowy-sos-Tysiac-wysp

Domowy sos "Tysiąc wysp"

Znany już od stu lat, popularny na całym świecie amerykański dressing. Podaje się go do sałatek, kanapek, hamburgerów, ja zaś najbardziej go lubię jako dip (szczególnie do krewetek). Nazwa dotyczy ponoć drobno posiekanych pikli - nieodzownego składnika sosu.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: mniej więcej 3 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 jajka
mała cebulka
3 dojrzałe pomidory
szklanka (250 ml) oleju słonecznikowego
pieprz cayenne
1/2 szklanki słodko-kwaśnych pikli (np. z zielonych pomidorów lub pikli do chleba z masłem) lub gotowego relishu (z ogórków)

Opis przyrządzania:
2 jajka gotujemy na twardo (zalewamy wrzątkiem i gotujemy 8-10 minut, po czym studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek). Cebulkę obieramy i kroimy w kawałki. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę. Do malaksera wbijamy trzecie jajko. Dodajemy cebulkę i pół łyżeczki soli i miksujemy, aż cebulka będzie dobrze posiekana. Wolniutko dolewamy olej, najpierw po kropli, potem cienkim strumyczkiem, cały czas miksując - powstanie cebulowy majonez. Teraz dodajemy jajka na twardo (kroimy je wcześniej na kawałki, żeby ulżyć malakserowi) i pomidory - cały czas miksujemy. Co jakiś czas zgarniamy sos ze ścianek malaksera, żeby miksowało się równomiernie. Przekładamy sos do miski i doprawiamy solą, pieprzem i cayenne do smaku. Pikle bardzo drobno siekamy (relishu oczywiście nie trzeba) i mieszamy z sosem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024